Microsoft, Activision’ı devralmak üzere imzaladığı anlaşmayı 18 Ocak 2022’de yürürlüğe koydu. İşlemin rekabeti kısıtlayabileceği endişesiyle Birleşik Krallık Rekabet ve Pazarlar Otoritesi (Competition and Markets Authority, “CMA”), 6 Temmuz 2022’de söz konusu işleme ilişkin soruşturma başlattığını duyurdu. 1 Eylül 2022 tarihinde ise CMA, söz konusu işlemin Birleşik Krallık’taki konsol oyunları, bulut oyun hizmetleri ve çoklu oyun abonelik hizmetleriyle ilgili rekabet endişeleri doğurduğu gerekçesiyle incelemesini derinleştirdi. CMA, 8 Şubat 2023’te işlemin Birleşik Krallık’ta hem konsol oyunları hem de bulut oyun hizmetleriyle ilgili rekabet endişeleri doğurduğunu ortaya koyan geçici bulgularını yayımladı. Pazar katılımcılarından bu bulgulara yönelik önemli miktarda görüş toplayan CMA, geri dönüşler sonucu elde ettiği yeni delilleri, önceki bulgularla birlikte değerlendirerek geçici bulgularını güncelledi.
CMA, güncellenen değerlendirmelerini içeren son duyurusunu 24 Mart 2023’te kamuyla paylaştı. Güncellenen değerlendirmeye göre CMA’in elde ettiği yeni deliller, Birleşik Krallık’ta oyun konsollarının tedarikine ilişkin endişeleri hafifletmekte ancak nihai rapor yayımlanmadan kesin bir yargıda bulunmak mümkün değil. Diğer yandan CMA, işlem sonucunda Birleşik Krallık’taki bulut oyunları pazarında Microsoft’un halihazırdaki güçlü konumunun daha da güçleneceğini ve bu nedenle işlemin rekabeti kısıtlayacağını değerlendirdiği yönündeki geçici görüşünde ise bir değişiklik yapmadı.
CMA’in incelemesi devam ederken Microsoft başkanı Brad Smith, Microsoft’un Call of Duty’i (“CoD”) Japonya merkezli bir video oyun ve elektronik şirketi olan Nintendo cihazlarına getirip kalıcı kılmak için on yıllık bir anlaşmaya imza attıklarını duyurdu. Smith, bu anlaşmanın, Microsoft’un, sahip olduğu Xbox oyunlarını ve CoD dahil olmak üzere Activision oyunlarını daha fazla platformda ve daha fazla oyuncuya ulaştırma vaadinin bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca Microsoft, CoD’u, PlayStation’dan kaldırma niyetlerinin olmadığını ekledi. CMA’in güncellenmiş analizi de işlemin tamamlanmasının ardından CoD’u Xbox’a özel hale getirmenin Microsoft için ticari açıdan faydalı olmayacağını, bunun yerine Microsoft’un oyunu Sony’nin sahibi olduğu PlayStation’da sunmaya devam etmesinin daha yararlı olacağını gösteriyor. Bu kapsamda, akdettiği Nintendo anlaşmasının yanı sıra PlayStation hakkındaki açıklamalarıyla birlikte Microsoft, CMA’e, Activision’ın oyunlarını münhasıran kendi konsollarında sunmayacağını gösterdi denebilir.
İşlemin oyun konsolları pazarındaki rekabete zarar vereceğine yönelik endişelerin azaldığı görülmekle birlikte Birleşik Krallık’taki bulut oyunları pazarında rekabet sorunlarına yönelik endişe devam ediyor. Her ne kadar nihai rapor 26 Nisan’da yayımlanacak olsa da güncellenmiş görüşe istinaden CMA’in Microsoft’a Activision işlemi için henüz yeşil ışık yakmadığını söylemek gerekir.